25.1.2021

Brno - Černá Pole

Proč název Černá Pole?  

Původně se jednalo o převážně zemědělskou oblast se sady a vinicemi s kvalitní černozemí. Koncem 19. století pak začalo docházet k postupnému zastavění lokality. „Zlatým věkem“ zástavy bylo pro Černá Pole období mezi světovými válkami, kdy došlo k zástavbě lokality vilami, z nichž nejznámější je v současné době Vila Tugendthat. 

Typická zástavba 

Typickou zástavbou jsou 2 podlažní rodinné domy – vily nebo řadové domy, případně dvojdomky, které většinou byly postaveny do druhé světové války a dále nízkopodlažní bytové domy (2 - 4 patrové). Najdeme zde ale také vyšší domy nebo panelové domy, i když jejich počet není tak hojný jako v jiných brněnských čtvrtí. Černá Pole, obdobně jako jiné lokality, se pyšní dostatkem zeleně, a to buď formou stromořadí na ulicích nebo menších či větších parků. Největším parkem jsou pak Lužánky.  

Přitažlivá lokalita 

Černá Pole jsou velmi vyhledávanou rezidenční lokalitou v rámci Brna. Je to dáno jak polohou lokality v rámci Brna, výbornou dostupností do centra, klidnou lokalitou (nepočítáme –li  hlavní dopravní tepny) plnou zeleně a rovněž přitažlivostí místní zástavby, jelikož se jedná většinou o nižší bytové domy neb příjemné vilky nebo řadové domy. To vše má také vliv na cenu nemovitostí.  

Ceny nemovitostí 

Zjednodušeně se dá říct, že ceny bytů nebo domů v Černých Polích jsou v Brně 2. nejvyšší, a to hned za Masarykovou čtvrtí a některých lokalit v centru. Jsou také řádově o 10% vyšší než jsou ceny za obdobné nemovitosti v Králově Poli nebo Žabovřeskách. 

Cena bytů se ve 4. čtvrtletí 2020  

Cena za 1m2 u rekonstruovaného cihlového bytu činila 90.000 Kč/m2. U menších bytů byla cena vyšší, u větších bytů pak o něco menší 

Od tohoto standardu a ceny se pak odvíjel ceny bytů v horším stavu nebo bytů např. v 5. patře bez výtahu. V takových případech byly ceny nižší. 

Naopak ceny bytů nadstandardně rekonstruovaných nebo bytů se zahradou nebo bytů jinak výjimečných byla ještě vyšší. 

Zpět